21 november 2018

Wat kost een makelaar?

Een vraag die vaak voorbijkomt bij de verkoop of aankoop van een woning is ‘Wat zijn de kosten van een makelaar?’ of ‘Wat is het gemiddelde tarief voor woning aan- of verkoop?’. Het antwoord is kort, namelijk: ‘Dat hangt ervan af…’.

Wij begrijpen dat met dit antwoord je vraag nog niet beantwoord is...  Maar op deze relatief simpele vraag kan niet zo gemakkelijk een simpel antwoord worden gegeven. Dit komt namelijk doordat in 1999 de vaste tarieven voor alle makelaarsdiensten zijn afgeschaft. Sinds die periode mag elke makelaar zelf bepalen hoeveel er wordt gevraagd voor de aangeboden diensten. Er hangt dus geen duidelijk prijskaartje meer aan de aangeboden diensten. 


Waar kan ik dan op letten?

Is de makelaar een geregistreerd NVM-kantoor en hoe zijn de kosten opgebouwd. 


Dat laatste punt is van groot belang, de kosten en de opbouw hiervan kan namelijk per makelaar erg verschillen. Wees hier dus kritisch op. Zo is het belangrijk om te weten of je een vast percentage (makelaarscourtage) na de verkoop betaalt, of dat het juist altijd een vast bedrag is. Daarnaast kan een makelaar opstartkosten in rekening brengen, dit kan onder andere zijn voor foto’s en plaatsing op Funda (de betere makelaars breiden dit kosteloos uit met styling, video’s, 360 graden foto’s en brochures). Tot slot is het goed om te weten of je een deel van de kosten moet betalen als je stopt met de opdracht voor het huis verkocht of gekocht is, of dat je alleen een bedrag betaalt per afgenomen dienst. 

Omdat makelaars tegenwoordig hun diensten en tarieven op veel verschillende manieren kunnen aanbieden, is het van belang om altijd te vragen naar de aanpak van de betreffende makelaar. 


Maak afspraken

Wanneer je je hebt verdiept in de tarieven en diensten van diverse makelaars en je de makelaar passend bij jouw wensen en behoeften hebt gevonden, is het vervolgens zaak om goede afspraken te maken. Buiten de kennis van wat de dienstverlening kost is het ook belangrijk om te weten wat je daarvoor in ruil terugkrijgt. Leg al deze afspraken - over bijvoorbeeld de onderhandelingsstrategie, het contact en de rondleiding - vast in een opdracht tot dienstverlening. In dit document worden alle diensten en de kosten hiervan beschreven en wanneer er bijzondere afspraken zijn kun je dat hier ook vermelden. 

We vinden voor jou de beste makelaar bij jou in de buurt. Om dit te doen kijken wij naar meerdere aspecten. Allereerst zijn de kenmerken van jouw woning belangrijk, zoals het bouwjaar, de woonoppervlakte en de locatie. Daarna gaan we kijken naar makelaars die ervaring hebben met het verkopen van dit type woning in jouw buurt. Daarbij kijken we alleen naar makelaars van de drie grootste makelaarsverenigingen; NVM, VastgoedPro en VBO. Als laatste beoordelen we kwalitatieve aspecten zoals het aanbod, de service en klantervaringen. Vervolgens krijg je van ons te horen welke makelaar voor jou het beste is!

Beste makelaar vinden