26 september 2018 MakelaarsTip

Het bezichtigen van je (nieuwe) woning

Het is bijna NVM open huizen dag! Veel mensen gaan deze dag op pad om een (droom) woning te bezichtigen. Vraag jezelf daarbij van tevoren af waar de woning die je wilt bezichtigen en misschien wel wil kopen aan moet voldoen. Schrijf dit ook op. Hierdoor kan je tijdens de bezichtiging alles controleren en nagaan of het huis wel zo ideaal is. Makelaarstip helpt je bij het vinden van de juiste aankoopmakelaar!

Controle!

Het is verstandig om een bezichtiging altijd overdag te doen. Je moet een goed beeld krijgen van de lichtinval maar ook zie je dan of er eventuele scheuren en schimmels zijn. Controleer voor of tijdens de bezichtiging hoe lang het huis al te koop staat en waarom het wordt verkocht. Indien het al langer dan zes maanden te koop staat weet je dat je een bod kan uitbrengen dat beneden de vraagprijs ligt.

Het gevoel

Wat voor een gevoel krijg je wanneer je het huis betreedt? Je moet voor jezelf nagaan of je graag in de woonkamer zou willen zitten. Laat je niet verleiden door de aankleding zoals een bosje bloemen of de geur van gebakken koekjes. Bekijk gelijk ook de buurt: voel jij je hier veilig en prettig?

Andere woning

Indien de verkoper al een andere woning heeft, zal hij het huis zo snel mogelijk willen verkopen. Op deze manier heeft de verkoper dan geen dubbele lasten meer. Je moet ook vragen hoelang de verkoper in het huis heeft gewoond. Is dat een korte tijd dan zit er misschien een addertje onder het gras. Zijn er anderen die in de buurt hun huis snel te koop hebben gezet? Zo ja, dan kunnen er problemen zijn in de buurt. Daar zit je niet op te wachten.

Tot slot

Je moet ook weten of er meer gegadigden zijn voor het huis. Hoe zit het met de kosten en onderhoud van de woning? Zijn er nog eventuele gebreken en kunnen bepaalde zaken worden overgenomen. Door al deze vragen vooraf te noteren ga je verstandig een huis bezichtigen.

Beste makelaar vinden